Primark en consorten UPDATE

Leslie Saurus

Door Evelien Bogaert
Comic van Leslie Saurus

Ik denk dat iedereen ze wel al zien passeren heeft: de gigantisch bruine gerecycleerde zakken waar in een ondefinieerbaar groen, de ironie, Primark op gedruk staat.
In drommen passeren ze door Gent, maar ondanks het feit dat je de Primark kan vinden door de zakken stroomopwaarts te volgen, blijken vele shoppers niet in staat de bron te vinden zonder hulp van een Primark wegwijzer.

Het klinkt misschien wat cru, maar in dit informatietijdperk kan onwetendheid niet langer als excuus gebruikt worden om de schouders eens op te halen en het zo te laten.

Naast het feit dat dergelijke ketens doorgaans geen goed nieuws zijn voor de lokale kleine winkels, vormen ze ook op wereldschaal een humanitair en ecologisch probleem. De laatste jaren is er dan ook veel te doen rond Primark en andere ketens die aan dumpingprijzen kleren verkopen (even te verduidelijking; Primark is lang niet de slechtste leerling, ketens als Esprit, Hema en New Look hebben een nog slechtere score).

In Gent is er sinds twee jaar ook een vestiging en dat zorgt voor de nodige commotie. Verschillende organisaties zetten protestacties op poten die ludiek opriepen tot nadenken, maar weinig tot geen weerklank vonden bij klanten van de keten. Uit reacties bleek dat velen zich van geen kwaad bewust waren.
Het klinkt misschien wat cru, maar in dit informatietijdperk kan onwetendheid niet langer als excuus gebruikt worden om de schouders eens op te halen en het zo te laten. Websites als rank a brand en Fashion Revolution maken het mogelijk om relatief veel te weten te komen over een bepaald merk zonder uit je luie zetel te komen.

De grootste motivator voor veel Primark klanten lijkt toch vooral het aanschaffen van een volledige nieuwe kleerkast elk seizoen aan een belachelijk zacht prijsje.

Een veel gehoord argument is dat de prijs voor eerlijke kleren te duur is en sommige mensen verplicht bij goedkope ketens te winkelen, maar ook in het goedkoopste segment zijn er betere alternatieven als tweedehandszaken, JBC en Bel&Bo.
De grootste motivator voor veel Primark klanten lijkt toch vooral het aanschaffen van een volledige nieuwe kleerkast elk seizoen aan een belachelijk zacht prijsje. De keten zet daar ook volledig op in met gigantische winkelnetten en super grote zakken.

Preken lost niets op –  niemand wil behandeld worden als een dom gansje dat zelf niet kan nadenken, maar het is wel een positieve evolutie dat er over gepraat wordt en mensen gedwongen worden er toch even bij stil te staan. We moeten dringend beseffen dat we als consument de macht hebben om verandering af te dwingen en niet veroordeeld zijn tot lijdzaam toekijken.

Ik ben zelf ook niet van plan om nooit meer een keten binnen te gaan –  al zal het hoogstwaarschijnlijk niet Primark zijn; ik word een beetje gek van de hoeveelheid, drukte en ellenlange wachtrijen.
Ik shop gewoon veel bewuster dan een vijftal jaar geleden en koop grotendeels tweedehands aangevuld met een aantal stukken van eerlijke merken en de occasionele zonde – because hey, I’m only human!


Praktische tips

Het internet is een gigantische informatiebron, maar net daardoor is het soms moeilijk om te vinden wat je zoekt. Om de zoektocht naar duurzame, ecologische en mensvriendelijke mode wat makkelijker te maken, vind je hieronder een eerste aanzet.

In het goedkoopste segment zijn Bel&Bojbc en tweedehandszaken (in Gent T2, Anne B en de kringwinkel Ateljee) goede opties.

In het midden segment is er veel meer keuze: EthleticPants to Poverty, Armed AngelsKuyichiFREITAG en KnowledgeCotton Apparel om er maar een paar te noemen.

En dan mijn persoonlijke favorieten: ReformationSwedish Hasbeens en in mindere mate Hoss Intropia. Niet goedkoop, maar wie heeft er veel kleren nodig als je een prachtig kleed hebt en bijpassende kickass clogs? Ze doen trouwens ook geregeld flinke sales én verzending is gratis (tip: koop je klompen en zomerjurkjes in de winter; je portemonee zal je dankbaar zijn).

Ook in Gent zijn er lokale en modieuze alternatieven zoals la fille d’O, Supergoods, MiekeNathalie Engels, Lost in Pablos, Cliché en Suite
Specifiek voor accessoires kan je terecht bij MAYENNE NELENPAARLElisa-lee en E Juweelier. Beperkt budget? Probeer Curiosa & co.
Sowieso is het duurzamer en ecologischer om niet bij een grote keten te kopen, maar te kiezen voor een lokaal alternatief – meer inspiratie voor Gent kan je op Gentsekoop vinden.

Oh en als jullie zelf tips hebben, fire away!


 Nieuwe tips

De laatste dagen heb ik een aantal nieuwe tips gekregen en er zelf een paar nieuwe gevonden. Uiteraard wil ik die met jullie delen; vandaar deze update.

Een recente Gentse aanwinst met webshop: Just Hazel.

Een andere leuk concept voor de ouders onder ons is Happy Kiddo. Een online kledingbibliotheek voor kinderen van 0 tot 3 jaar uit Gent. Je kiest een aantal kledingstukken uit het aanbod en ieder begin van de maand kan je de outfits opnieuw inruilen voor andere.

Op internationaal niveau is Vaute Couture ook een aanrader, al is het wel een relatief dure webshop.

Voor wie zich wil verdiepen in fair fashion zijn de volgende bronnen interessant:
– The True Cost (staat op Netflix)
– Made in Bangladesh
– TED Talks | Sustainable Fashion is a Shared Responsibility
– Close The Loop
– Fair Fashion Fest
– Fashion Revolution
– Rank a Brand

 

Advertisements

12 Replies to “Primark en consorten UPDATE”

 1. WoW topartikel 👌 Echt frustrerend die bruine zakken! Zou je aub Just Hazel, een webshop in eerlijke kledij, kunnen toevoegen aan je lijstje? Dit weekend, 24&25 juni, staan onze rekjes opgesteld bij O’YO in de Brabantdam voor een (h)eerlijk shopping weekend 😉

  Liked by 1 person

 2. Bedankt voor het artikel! Het is inderdaad een uitdaging om een positieve boodschap te brengen, terwijl je op het straatbeeld zo’n overaanbod aan niet-ethische winkels blijf zien (en dan zwijg ik nog over al de zakken).

  Op de website van Gent Fair Trade (gentfairtrade.be) willen we een goed overzicht van de winkels die je in Gent kan vinden. Als er dingen missen, mag je dat zeker laten weten!

  Op de Facebook (facebook.com/gentfairtrade) proberen we ook pop-ups en Fair Fashion/Slow Fashion evenementen aan te kondigen.

  Liked by 1 person

 3. Tof al die tips! Als ik iets mag zeggen… ik vind dat je mss iets te optimistisch bent met de ketens. Monki, COS etc zijn idd minder erg dan Primark, maar het blijft H&M. Nu lijkt het alsof ze even ‘sustainable’ en ethisch zijn als 2de hands, terwijl ze eigenlijk geen alternatief zijn als mensen meer bewust hun kleren willen kopen.

  Verder is ASOS hun ‘green room’ ook bullshit (pardon my french), je vindt er een paar scrunchies van hun project in Kenya en de rest is allemaal Esprit (!), ASOS (ook zeer slechte score), Monki, etc.

  Toch vind ik jouw artikel zeer interessant en compleet. Als ik iets zou toevoegen: het probleem ligt ook gewoon in de mentaliteit, het feit dat mensen het ‘nodig’ hebben om zo veel en zo vaak te shoppen. Elke week een bestelling op ASOS of Zalando, of een bezoekje bij Zara. Na 1 maand geen zin meer om die schoenen/broek/jas te dragen dus een andere kopen, of een nieuwe trend gespot op Instagram dat je ECHT moet dragen (voor het te laat wordt). Uiteraard zijn ‘fair’ merken duurder, maar als je op 6 maanden naar het totale budget kijkt, blijkt een meer bewuste mentaliteit toch goedkoper te zijn. Het gaat vooral over de mindset en daarom is het ook zo moeilijk!

  Ik blog al 8 jaren over mode en beauty, nu 1 jaar enkel over sustainable, en het was in het begin niet gemakkelijk (ik had ook echt een grote consumptie), maar nu dat ik andere gewoonten heb zou ik bijvoorbeeld nooit meer iets kunnen kopen in een Zara. Ik kom binnen en moet direct buiten, mijn smaak is ook geëvolueerd naar betere kwaliteit!

  Mijn favorieten: Everlane (doen 2x per jaar internationale levering), 2de hands site Vestiaire Collective, Yooxygen van Yoox, People Tree, belgische site Made & More en franse merk Sézane.

  Groetjes!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s