Over discriminerende kledijmaten

aut

Sarah Declerck is een artieste en heeft een 44 als kledingmaat. Meer van haar werk kan je hier en hier vinden.

Het stoort mij dat tout court de meeste alternatieven alleen werken als je maatje 36 tot 40 hebt, ook tweedehands is het heel moeilijk iets moois te vinden in maatje 44.

Als respons op het vorige artikel (Primark en consorten) maakte ze de kanttekening dat het heel moeilijk is om betaalbare, ecologische en duurzame merken te vinden die ook grotere maten hebben. Of zelfs om tout court betaalbare grotere maten te vinden.


De alternatieven die je oplijst in je artikel zijn allemaal al makkelijk dubbel zo duur als de Primark, behalve Monki. Het stoort mij dat tout court de meeste alternatieven alleen werken als je maatje 36 tot 40 hebt, ook tweedehands is het heel moeilijk iets moois te vinden in maatje 44.

Ik heb voor het eerst in 10 jaar een jeans gekocht en dat was in de Primark. Hun maten gaan redelijk hoog en hangen bovendien niet apart zoals bij de H&M en andere ketens. Alsof het een super beschamend gegeven is om een maatje meer te hebben.

Betaalbare bh’s in grote maten, nog zo’n mirakel! Zelfs in lingeriewinkels hebben ze maar een drietal modellen in mijn maat, en niet de meest modieuze. Of ik moet naar Potiau gaan. En een maand niet eten.

De meeste mensen die ik ken die dolenthousiast zijn over Primark, zijn mensen die met quasi niets moeten toekomen – leeflonen en dergelijke.
Die mensen willen ook gewoon eens graag iets moois kopen voor zichzelf, kwestie van toch een beetje eigenwaarde te behouden. Als ze daarnaast nog eens een schuldgevoel aangepraat krijgen omdat ze, uit noodzaak, bij Primark shoppen is het einde zoek natuurlijk.


Het is zeker een feit dat kledingmerken uitgaan van een zeer gestandaardiseerd lichaamstype. Mensen die groter, kleiner, magerder of zwaarder zijn dan gemiddeld moeten zich eigenlijk volledig aanpassen aan de paar opties die wel voorhanden zijn.  Of dure aanpassingen laten doen bij een kleermaker op maat.

Tijd voor de kledingindustrie om daar eens deftig werk van te maken!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s