De rode tent van Gent

19551612_343710902715091_2059097180_o
Graag introduceer ik een nieuwe tweewekelijkse column onder de naam ‘De Furiemonologen’.

De stukjes zullen voornamelijk gaan over vrouw gerelateerde zaken met een bijzonder focus op zusterschap, feminisme en de link met vrouwelijke seksualiteit.

In deze eerste bijdrage gaat de schrijfster langs bij De rode tent een maandelijkse bijeenkomst voor vrouwen.


Door De Furiemonologen

Sisterhood, een vrouwenkring, bestaat dit anno 2017 nog?
Maar vooral, indien het nog bestaat, is het nog relevant en hoe gaat dat er dan aan toe?

Een paar weken geleden ontdekte ik toevallig de rode tent van Gent. Een in mysterie gehuld, women only, event dat eenmaal per maand plaatsvindt.

Mijn nieuwsgierigheid was natuurlijk geprikkeld en ik besloot er naartoe te gaan.
Mijn eerste column gaat dan ook over de ervaringen die ik er opdeed en over hoe ik mezelf heb leren openstellen voor anderen.

Ik moet eerlijk bekennen dat er bij het lezen van “voelen in plaats van denken” heel wat bullshit stemmetjes in mijn hoofd aan het kwekken gingen.
Als girlboss heb ik niet het voorrecht om enkel te “voelen”. Mijn eigen zaak zou niet van de grond gekomen zijn als ik ratio door emotie zou hebben vervangen. Maar goed, ik besloot er naartoe te gaan met een open ingesteldheid en vooral met het doel iets bij te leren.

Het voelde voor mij een beetje als in een treinwagon zitten en plots ieders verhaal kennen. Je perceptie van de mensen om je heen verandert; ze hebben plots een naam en identiteit.

Na aankomst werd ons, allemaal vrouwen, gevraagd samen in een cirkel te gaan zitten – vrouwen stuk voor stuk uniek en net als ik stiekem wat zenuwachtig over wat komen ging. We stelden ons voor, maar we luisterden vooral naar elkaar.
Er was telkens een persoon aan het woord, en die mocht niet worden onderbroken. Een hele nieuwe ervaring voor mij, ik heb altijd geleerd dat communicatie van twee kanten komt.

We gingen verder met een paar “oefeningen” waarbij we ons in groepjes splitsten; een vreemde was plots iemand die je veel dieper leerde kennen en vooral iemand die je leerde begrijpen.
Het voelde voor mij een beetje als in een treinwagon zitten en plots ieders verhaal kennen. Je perceptie van de mensen om je heen verandert; ze hebben plots een naam en identiteit.

Ik voelde me geborgen, veilig, niet beoordeeld en volkomen mezelf. De dingen waar ik diep van binnen mee worstel kwamen aan bod, zomaar zonder me te schamen, of me er vreemd over te voelen.

Wat ik vooral geleerd heb is om non-verbaal te communiceren. Hoe dat in zijn werk ging ga ik hier niet verklappen. Ik denk dat een deel van het succes van de rode tent zich net in het mysterie bevindt. Je weet niet wat er gaat gebeuren en dus kan je je niet voorbereiden of vooroordelen opwerpen.

Het was voor mij een heel aangename en krachtige ervaring. Vrouwen bij elkaar, in volle overgave, het is iets speciaals.
Ik voelde me geborgen, veilig, niet beoordeeld en volkomen mezelf. De dingen waar ik diep van binnen mee worstel kwamen aan bod, zomaar zonder me te schamen, of me er vreemd over te voelen.

Heb je zin in een sisterhood ervaring? Een plaats waar je voor een paar uur kan luisteren, vertellen en vooral voelen? Hou dan de Facebookpagina van De rode tent van Gent in de gaten, en ga er gewoon heen volgende maand! Laat je niet tegenhouden door angst, dat is helemaal niet nodig, je voelt je er meteen op je gemak, dat beloof ik.

On a sidenote, zoals met alles, is het niet voor iedereen. Als je jezelf niet kan openstellen, of niet zonder vooroordelen in de kring kan stappen zal het niet werken. Een open en neutrale houding zijn key om van de tent een succes te maken.

Oh en ps:

Het was dus niet zo dat denken vervangen moet worden door voelen in ons dagelijks leven zoals ik gevreesd had. Het ging over een moment, en over dingen op een andere manier benaderen. Klinkt allemaal erg zweverig, maar op dat moment hield het volkomen steek.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s