Nieuwswaardig nieuws

Shark2

Door Evelien Bogaert
Comic van Sketchshark

Omdat ik deze blog in de eerste plaats begonnen ben uit een gebrek aan diepgaande blogs die over iets meer gaan dan reizen, mode of eten, wil ik in deze post graag de digitale nieuwskanalen delen die ik zelf volg.

Schraalheid van inhoud is niet enkel een probleem bij blogs ook veel kranten, zelfs zogenaamde kwaliteitsuitgaven, zijn de laatste jaren voor een groot deel gebakken lucht geworden.
Weg zijn de lange stukken met diepgang, uitgebreide reportages over niet altijd de meest populaire thema’s of interviews over moeilijke onderwerpen.
Alles lijkt gericht op het vasthouden van de aandacht van de internetgeneratie aan de hand van korte makkelijke stukjes met hapklare hashtags.

De volgende links zijn nieuwskanalen die ik wel de moeite vind. Sommige kan je onbeperkt bekijken, andere laten je toe om een aantal artikels per maand gratis te lezen.

Ik ben een beetje een geschiedenis nerd en lees graag over vreemde snuiters – of gebeurtenissen; daarvoor is het Smithsonian Magazine ideaal. Naast geschiedenis kan je hier ook veel interessante stukjes vinden over wetenschap, innovatie en reizen.

De New Yorker is interessant voor cultuur en werkt voornamelijk met een literaire invalshoek. Je kan er ook regelmatig interessante longreads vinden over zeer uiteenlopende onderwerpen.

The Atlantic is dan weer de moeite voor longreads over moeilijke maatschappelijke onderwerpen. Recent bijvoorbeeld een stukje over vrouwen die elkaar pesten op de werkvloer: Why Do Women Bully Each Other at Work? Ook via The New York Magazine kan je maatschappelijke stukken met diepgang vinden, zoals dit stuk over de hypocrisie van de gezondheidshype:  Losing It in the Anti-Dieting Age.

Minder voor de hand liggend, maar BuzzFeed heeft ook een longread sectie en daar kan je regelmatig interessante stukken vinden. Recent bijvoorbeeld over de vrouwelijke worstelscene in Londen: Riot Girls of Wrestling.

De laatste tijd ben ik ook een beetje in de ban van astronomie en de ontwikkelingen die er op dat gebied zitten aan te komen in de volgende decennia – onder meer de mogelijke ontdekking van ander intelligent leven. Space is uiterst geschikt als startpagina voor een dergelijke exploratie.

Dazed is dan weer een aanrader voor onderwerpen als mode, fotografie, muziek en cultuur in het algemeen. Bijvoorbeeld: Björk: ‘My new album is coming out very soon’

En tenslotte Vice  waar ik vooral de gefilmde reportages interessant vind – zoals bijvoorbeeld die van hun Viceland kanaal.

De bovenstaande selectie is sterk Anglo-Amerikaans gekleurd, dus als jullie nog andere interessante en eventueel Nederlandstalig of Franstalige tips hebben; deel ze in de commentsectie!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s