Franse sentimenten en hun perikelen

21733517_1975748162702544_1404709686_o

Door Klap Roos

Mijn liefde voor Carla Bruni is een homogeen mengsel van nostalgie heureuse samen met een streling van zeemzoete akkoorden gepaard met simpele poëzie. Het heeft een grote schoonheid.
De grote schoonheid is een glorieuze eenvoud verrijkt door het practiseren van een visie die zich laat karakteriseren door het leven met een absolute verwondering.
De grote schoonheid is de ontwikkeling van een traan in de beide hoeken van twee ogen die dagelijks de dag bekijken met een gratitude geschonken door een leven zo puur, zo eenvoudig gemaakt door elementen der dingen zoals ze zijn.
Je mag spreken van een enorme rijkdom als je dit kan verwezenlijken. Het is het aangaan van uitdagingen, soms ver van het gekende vaarwater om zich dan te laten verrijken door het terugblikken aan hoe dingen tot stand zijn gekomen, zonder meer. Het zijn geen dure woorden die de zomer zullen maken, maar een simpele aanpak van samenhangende werkwoorden en bijzetsels en voegsels en alles wat de taal rijk maakt in haar verbintenis met elkaar. Het is daarom geen melodrama, geen meli-melo van gesuikerde ideëen, maar een waarheidsgetrouwe uitleg.
Noem me maar een idealist, maar dat is niet mijn bedoeling. Sommige woorden, zinnen, krijgen maar een echte waarde wanneer je ze plots ervaart, zoals dit weekend, ik had een Rose de Rescht geplukt (ik laat mijn vriend al lang de tirannie van mijn verwondering van die geur verduren, want ik weet dat ik daarover uren kan doorratelen, mijn excuses J.), en we gingen enkele uren weg, toen we terug thuiskwamen was de ganse roos ontploft, alle blaadjes lagen op mijn kast. In het Frans heet zo’n gebeuren ‘l’éclat d’une rose’, allemaal goed en wel, maar nu had het meer dan ooit een zingeving. Zo zie je maar, dat Franse sentiment eigenlijk wel nog niet zo enorm van de pot gerukt is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s