Taarten van Tegenwoordig

taart

 

Door Heleen Andriessen

De mensen zijn niet meer gewoon een slordig taartje in de ogen te kijken.

De laatste jaren zien we een opmars van de zgn. “Design-bakkers”. Om mee te kunnen in de race naar altijd meer en nieuw, meten ze zichzelf een nieuwe, strakke, minimalistische voorgevel en interieur aan.
Ook de koopwaar moet er natuurlijk aan geloven en ondergaat mee de plastische chirurgie. Taarten, zo scherp gesneden dat Plato zijn vormen uit de ideële wereld naar het hier en nu verplaatst ziet. Zomaar voor het grijpen, slechts van ons gescheiden door een glaswand zodat de taarten niet bedorven raken door mensenadem vol ziektekiemen en god weet wat nog allemaal.
Het probleem van dergelijke bakkers is dat ze zichzelf veel te serieus nemen. Pas op, het vervaardigen van zo’n kunstige stukken vergt een zekere ernst en toewijding. Maar toont de bakker zijn echte ambacht en hart niet in de smaak van de taart?
Deze taarten zijn symptomatisch voor de obsessie van onze maatschappij met het uiterlijke en met de schijn. Met de vorm, eerder dan met de inhoud.
Van de smaak van een taart kan je natuurlijk geen foto nemen, laat staan dat je er een retro-filter op kan plakken. De essentie van een heerlijk schransmoment valt helemaal niet te sharen en dit is dan meteen waar al te visuele concepten van gebak de plank misslaan. Deze taarten dienen helemaal niet om opgegeten te worden.
Enkel in een donker hoekje van een aftandse tea-room durft een oude taart zich schaamteloos aan het genot over te geven en daarbij is ze niet zuinig in haar happen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s