#MeToo

Koen Depoortere

Door Evelien Bogaert
Comic van Koen Depoortere

Ik was niet van plan om me te mengen in de discussie, maar toen ik rondom mij merkte dat een aantal mannen en zelfs de occasionele vrouw het nodig vindt om de #MeToo beweging en alles errond te reduceren tot iets waar ze zich aan ergeren, gebruiken voor hun eigen agenda of belachelijk maken, besloot ik toch een kort stukje te schrijven.

Naar mijn bescheiden mening is het de moment voor mannen om te luisteren. Het voelt, neem ik aan, niet aangenaam om al die beschuldigingen te lezen, maar hard schreeuwen dat jij niet zo bent (#NotAllMan), niet luisteren en het zo laten is ook boter op het hoofd hebben.
Dit is vergelijkbaar met het ontkennen van blanke privileges. Het is niet aangenaam om te erkennen dat bepaalde dingen veel makkelijker zijn als blanke persoon, maar het is belangrijk om de realiteit hiervan niet uit de weg te gaan.
Misschien is het daarom dat vele zo hard roepen dat het allemaal niet waar of overdreven is: als de ervaringen van vrouwen waar zijn dan moeten mannen hun rol daarin toegeven.

Feit is dat ik geen enkele vrouw ken die nog nooit lastig gevallen is – geen één. Wil dat zeggen dat elk van ons een dusdanige traumatische ervaring meegemaakt heeft dat die de rest van ons leven een blijvende zware negatieve invloed zal hebben? Neen, maar elk van ons is wel meerdere keren in haar leven gereduceerd tot een object waar ene of gene op een of andere manier recht meende op te hebben en dat laat sowieso sporen na.

Want laten we duidelijk zijn iemand achtervolgen op straat, in de billen knijpen, bestoken met ongewenste seksuele toespelingen, en dat zijn dan nog enkel de “lichtere” vergrijpen, zijn allemaal ontmenselijkingen. Op dat moment word je als een object behandeld en dat voelt heel vies.

Mensen die het nu de moment vinden op de getuigenissen in twijfel te trekken of belachelijk te maken, hun eigen agenda er aan te breien of te victim blaimen hebben duidelijk niet begrepen dat dit niet zomaar weggaat.
Dit is een reëel probleem dat dringend dient opgelost te worden en ja, ook mannen zullen hun steentje moeten bijdragen.

En tot slot, want daar lijkt nog altijd verwarring rond te bestaan, laat een vrouw met rust omdat ze een mens is en niet omdat ze een zus, vrouw, moeder of dochter van iemand anders is. Ons bestaan wordt niet in de eerste plaats gerechtvaardigd door onze relatie met anderen, maar omdat we, net als mannen, personen zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s