Lokaal

bb

Vorige week zaten we met een aantal Gentse handelaars samen om te spreken over consumptiegedrag en lokale bewustwording. De verhalen die ik hoorde waren hallucinant.
Sommige mensen gaan blijkbaar een winkel binnen passen dingen en stellen een hoop vragen en dan, soms nog in de winkel, kopen ze het gewenste artikel online via het merk omdat het een aantal euro’s goedkoper is.
Even voor de duidelijkheid: als je dat doet krijgt de winkel door niets, nada, piet snot van.
Soms durven dezelfde mensen teruggaan naar de winkel als er iets aan het artikel schort – dus niet enkel verdient de handelaar niets aan het artikel, maar dan wordt er ook nog verwacht dat ze de problemen gratis oplossen.

Consumptiegedrag is veel veranderd de laatste jaren en voor een deel is dat zeker ten goede, maar er lijkt een tegenstelling te zijn ontstaan tussen een soort bewuste, eerlijke en lokale mindset en het idee dat winkels zo goedkoop mogelijk moeten zijn en alle service gratis.

Het lijkt mij logisch dat je voor expertise in een winkel iets extra betaalt. Als je naar een café of restaurant gaat, betaal je toch ook meer? Ik hoor niemand zeggen dat ze dan maar enkel thuis nog zullen drinken en eten. Ook een winkel investeert in sfeer, interieur, personeel en kennis over de aangeboden producten.

Los van het feit dat je de lokale handelaar op deze manier in de kou zet en niet betaalt voor zijn expertise, geef je je zuurverdiende centen aan een buitenlandse economie. Zowel Amazon, Zalando als Bol.com zijn geen Belgische bedrijven en hebben geen stenen winkels in ons land.
Als je bij een lokale handelaar koopt, gaat het geld naar een persoon die je kent en naar de lokale economie, niet naar het zoveelste vakantieverblijf van een of andere anonieme CEO.

Het is verleidelijk om online te kopen via de Amazons en Zalando’s van deze wereld, maar kleine lokale winkels kunnen enkel blijven bestaan als je een deel van je aankopen offline doet of bij een lokale webshop en de grote spelers wat vaker links laat liggen.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s